"تب روده‌ای"
Enteric fever
عکس بیماری

تب و شبه‌تیفویید (تب روده‌ای) ناشی از عفونت با باکتری Salmonella enterica سروتیپ تیفی و Salmonella enterica سروتیپ پاراتیفی A، B و C می‌باشد. این عفونت‌ها در بیشتر نقاط جهان یافت می‌شوند، اما در مناطق صنعتی مانند ایالات متحده، کانادا، اروپای غربی و ژاپن شیوع کمتری دارند. برخلاف سالمونلاهای غیرتیفوییدی، تیفویید و شبه‌تیفویید به طور خاص بیماری‌های انسانی هستند و از طریق انتقال مدفوعی-دهانی بین انسان‌ها منتقل می‌شوند. تیفویید و شبه‌تیفویید از نظر بالینی از یکدیگر قابل تفکیک نیستند و اصطلاح "تب روده‌ای" به عنوان یک اصطلاح جامع برای پوشش هر دو حالت استفاده می‌شود.

دوره کمون و علائم اولیه

دوره کمون برای تب تیفویید ۶ تا ۳۰ روز و برای تب شبه‌تیفویید ۱ تا ۱۰ روز است. علائم اولیه تب تیفویید و شبه‌تیفویید شامل شروع حاد یا تدریجی درد و حساسیت شکمی، تب، لرز، تعریق، سردرد، بی‌اشتهایی، ضعف، سرفه، گلودرد، سرگیجه و میالژی (درد عضلانی) می‌باشد. تب به‌تدریج افزایش یافته و به دمای پایدار ۱۰۲ تا ۱۰۴ درجه فارنهایت (۳۹ تا ۴۰ درجه سانتی‌گراد) در روز چهارم می‌رسد. این حالت معمولاً به یک بیماری شدید با باکتریمی و تب بالا که ممکن است هفته‌ها طول بکشد، پیشرفت می‌کند. هپاتواسپلنومگالی (بزرگی کبد و طحال) شایع است. برخی بیماران دچار ماکول‌ها و پاپول‌های اریتماتوز بر روی تنه (لکه‌های گل‌سرخی) می‌شوند و برخی تغییر وضعیت ذهنی را تجربه می‌کنند. خونریزی روده‌ای و سوراخ‌شدگی روده عوارض نادر و بالقوه کشنده‌ای هستند که ممکن است پس از ۲ هفته از شروع بیماری رخ دهند. مننژیت، کندریت، کله‌سیستیت، پیلونفریت، ارکیت، هپاتیت تیفوییدی، پنومونی، آبسه‌های موضعی، اندوکاردیت و میوکاردیت از دیگر عوارض نادر هستند.

آمار و شیوع

سالانه حدود ۳۵۰ مورد تایید شده کشت تیفویید و ۹۰ مورد تایید شده کشت شبه‌تیفویید به سیستم ملی نظارت بر تب تیفویید و شبه‌تیفویید (NTPFS) مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های ایالات متحده (CDC) در سال‌های ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۵ گزارش شده است. بیشتر موارد در ایالات متحده با سفر به شرق و جنوب آسیا مرتبط هستند، اگرچه این عفونت‌ها می‌توانند در مسافران به آفریقا، کارائیب، آمریکای مرکزی و جنوبی و خاورمیانه نیز رخ دهند. در ایالات متحده، ۷۵٪ از موارد در بیماران زیر ۳۰ سال رخ می‌دهد. در صورت عدم درمان، تب روده‌ای ۱۰٪ تا ۲۰٪ میزان مرگ و میر دارد. در ۱۵٪ تا ۲۰٪ از بیماران درمان شده، عود بیماری پس از ۲ هفته مشاهده می‌شود. عفونت مجدد و حمل مزمن گاهی اوقات ممکن است رخ دهد.

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC) سالمونلای غیرتیفوییدی مقاوم به دارو و سالمونلا سروتیپ تیفی مقاوم به دارو را به عنوان عفونت‌های جدی طبقه‌بندی کرده است.

برای بحث در مورد سروتیپ‌های Salmonella typhimurium و Salmonella enteritidis به مبحث سالمونلوزیس مراجعه کنید.

نظرات کاربران

در حال حاضر نظری ثبت نشده ، می‌توانید نظرات خود را در مورد این مطلب ثبت کنید.
خرید اشتراک